Бурни реакции последваха драматичната развръзка на Откритото първенство на Австралия, след

...
Бурни реакции последваха драматичната развръзка на Откритото първенство на Австралия, след
Коментари Харесай

Никой не е над правилата. Реакциите след сензационната забрана на Джокович да играе в Австралия |

Бурни реакции последваха трагичната развръзка на Откритото състезание на Австралия, откакто визата на най-голямата международна звезда в тениса Джокович бе анулирана след кацането му.

До последния момент ракета номер 1 се надяваше да бъде позволен до присъединяване в шампионата макар прецизните условия на уредниците всеки играч да е имунизиран против COVID-19. Предполага се, че сърбинът не е ваксиниран, защото заяви, че е дал документ за здравно изключение. Той отпътува за Австралия, само че незабавно след кацането му в Мелбърн визата му бе анулирана след съществени публични реакции. Сърбинът бе затворен в карантинен хотел, до момента в който юристите му търсеха малка врата по какъв начин той да остане в страната.

Австралия е една от страните, в които Коронавирус ограниченията се съблюдават извънредно прецизно. Локдаун се постанова даже при дребен брой инфектирани, с цел да не се допусне разпространяване на болестта. Границите дълго време бяха затворени, хора над година бяха разграничени със фамилиите си. Нивото на имунизирани в страната е 91%, към неимунизираните няма необикновен толеранс. Затова публичното неодобрение, че изключение се прави за тенис звездата, е изцяло обяснимо. 

Happy New Year! Wishing you all health, love & joy in every moment & may you feel love & respect towards all beings on this wonderful planet.

I’ve spent fantastic quality time with loved ones over break & today I’m heading Down Under with an exemption permission. Let’s go 2022!
— Novak Djokovic (@DjokerNole)
Сагата към присъединяване и задържането на Джокович стигна до най-високо равнище и ангажира даже държавните ръководители на Австралия и Сърбия. Президентът на Сърбия Александър Вучич разяснява, че над тенисиста се упражнява тормоз, а сръбското посолство в Канбера е излязло в изказване.

В Туитът Вучич заяви, че е съумял да беседва с Джокович и да го увери, че " цяла Сърбия е с него и че нашите органи вършат всичко допустимо тормозът над най-хубавия тенисист в света да бъде преустановен неотложно. "

На собствен ред министър председателят на Австралия Скот Морисън отхвърли да е упражняван тормоз. Той заяви, че става въпрос за самостоятелен случай и означи, че Джокович е привлякъл вниманието, което може би е отпратка към мненията му против имунизацията и обявата му в Instagram.  " Визата на господин Джокович е анулирана. Правилата са правила, изключително когато става въпрос за границите ни. Никой не е над разпоредбите. Стриктната ни гранична политика беше сериозно значима за това, че Австралия има едни от най-ниските равнища на смъртност от Коронавирус в света, продължаваме да сме бдителни ", разяснява Морисън.

В съда: Опашката няма да размахва кучето

Съдът е определил дата за цялостно чуване по делото за понеделник, само че държавните юристи са си запазили правото да изискат решение за депортиране на Джокович преди този момент чуване. Адвокатът на тенисиста, Ник Ууд, съобщи пред съдията по време на предварителното чуване, че уредниците на Откритото първенство  би трябвало да знаят дали клиентът му ще присъединяване му до вторник. В отговор съдията Антъни Кели съобщи, че " тук опашката няма да размахва кучето ". Това е идиом за обстановки, когато влиятелен човек или организация се управлява от нещо по-маловажно или по-слабо. 

Рафаел Надал защити разпоредбите за присъединяване в шампионата:   " От моя позиция, само мога да кажа, че имам вяра на хората, които схващат от медицина, и в случай че те споделят, че би трябвало да се имунизираме, тогава би трябвало да си сложим ваксина. Той (Джокович) взема свои лични решения, всеки е свободен да взема решения, само че по-късно има избрани последици. Единственото ясно нещо за мен е, че в случай че си имунизиран, можеш да играеш на Откритото състезание, а светът към този момент изстрада задоволително, с цел да си позволим да не съблюдаваме разпоредбите. "

Междувременно бащата на Новак - Сърджан Докович, реагира яростно на новината за задържането на сина му. " Нямам визия какво се случва, държат сина ми в плен пет часа. Това не е борба за либертарианския свят, това не е борба единствено за Новак, а за целия свят! Ако не го пуснат до половин час, ще се съберем на улицата, това е битка за всички ", закани се Сърджан.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР